One pot fiskgryta med fänkål, tomat och saffran

Ingredienser

4 portioner

  • 300 g Kungsörnen Bönpasta Spaghetti
  • 300 g laxfilé, MSC-märkt
  • 300 vit fiskfilé, MSC-märkt
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 fänkål
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 2 dl vitt matlagningsvin (kan uteslutas)
  • 1 msk hummer-/fisk eller skaldjursfond, alternativt 1 tärning fiskbuljong
  • 1 förp GoGreen Ekologiska Krossade Tomater
  • 2 dl crème fraiche
  • ca 1 l vatten
  • Salt och svartpeppar
  • Smör till stekning

One pot fiskgryta med fänkål, tomat och saffran

En mustig och krämig fiskgryta där såväl fisk som grönsaker kan varieras efter smak och säsong. Rätten kan även göras vegetarisk genom att ersätta fisken med t.ex. stora vita bönor och fonden eller buljongen med en grönsaksvariant.

Så här tillagar du receptet (30 minuter):

1. Skär fisken i munsstora bitar. Salta och peppra runtom.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Dela fänkålen längs med och strimla den. Repa timjanbladen från kvistarna.

3. Hetta upp smör i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, chili, fänkål och timjan (spara lite till garnering) tills allt fått lite färg. Tillsätt tomatpuré och saffran och fräs vidare ett par minuter så att tomatpurén rostas. Slå på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt fond eller buljong, krossade tomater, crème fraiche och vatten. Låt allt koka upp, smaka av med salt och peppar och tillsätt sedan spaghettin. Koka tills pastan är mjuk, ca 11 min. När ca 2 minuter återstår tillsätt fisken. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. 

4. Servera soppan i djupa tallrikar och garnera med timjan.