Blinier med kallrökt lax och rom

Ingredienser

ca 30 blinier

Smet

Topping

  • Fisk- eller algrom
  • Crème fraîche eller smetana
  • Kallrökt lax
  • Dill
  • Gräslök
  • Smörgåskrasse
  • Pepparrot
  • Smör till stekning

Blinier med kallrökt lax och rom

Underbara små plättar med bovetemjöl som toppas med diverse godsaker. Här gör vi en variant med salta toppings, men det är även gott att toppa blinierna med till exempel vispad grädde och valfri sylt.

Så här tillagar du receptet (1 timme 30 min):

1. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa i de två mjölsorterna, lite i taget, till en slät smet.

2. Separera äggens gulor och vitor. Rör i gulorna och saltet i smeten.

3. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca 1 h i rumstemperatur.

4. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten tillsammans med smöret.

5. Smält lite smör i varje form i en plättlägg och grädda sedan blinierna på medelstark värme. Vänd när plättarna jäst upp och ytan stelnat och blivit porig. Upprepa med resten av smeten. Tillsätt eventuellt lite smör mellan gräddningarna om det verkar behövas. 

6. Toppa blinierna med valfria toppings.