smörgåstårta med smak av färska örter, citron och pepparrot

Ingredienser

1 tårta, ca 4 portioner

Fyllning

  • 4 ägg
  • 200 g skalade räkor
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • 1 citron, ekologisk
  • 1 bit pepparrot, ca 5 cm 
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl majonnäs 

Botten

  • 15 skivor vitt bröd eller 3 skivor landgångsbröd 

Garnering

  • 2 dl crème fraîche
  • ca 200 g skalade räkor
  • ca ½ dl valfri fiskrom, t.ex. lax-, sik- eller regnbågsrom
  • 1 ask ärtskott
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 knippe dill
  • Smör till brödet
  • Salt och peppar

Smörgåstårta med smak av färska örter, citron och pepparrot

En saftig smörgåstårta med smak av färska örter, citron och pepparrot. Fyllningen och garneringen går givetvis bra att variera efter smak och råvarutillgång, istället för räkor är det även gott med kallrökt eller gravad lax. Det viktigaste är att det är rikligt med såväl fyllning eller garnityr!

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och låt äggen koka ca 8 minuter, tills de är hårdkokta. Skölj med kallt vatten, låt kallna och hacka sedan äggen grovt.

2. Hacka räkorna grovt. Finhacka dillen och finskär gräslöken. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Skala och finriv pepparroten.

3. Blanda samman ägg, räkor, dill, gräslök, citronskal och pepparrot tillsammans med majonnäs och crème fraîche i en skål. Smaka av med salt, peppar och citonsaft.

4. Kantskär brödet och smöra alla skivor. Lägg tre skivor eller en langångsskiva på ett fat. Fördela en tredjedel av fyllningen över brödet. Upprepa med resten av skivorna och fyllningen, avsluta med ett lager bröd. 

5. Bred crème fraîchen runtom och på toppen av tårtan med hjälp av en kniv eller spatel

6. Garnera tårtan med räkor, fiskrom, ärtskott, smörgåskrasse och dill.