Primörpaj med sparris & varmrökt lax

Ingredienser

6 pajbitar

Pajdeg

Fyllning 

  • 1 knippe späd sparris
  • 1 knippe späda morötter
  • Några späda salladslökar
  • 150 g fetaost
  • 300 g varmrökt lax 

Äggstanning 

  • 3 ägg
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 ½ dl mjölk
  • 250 g riven lagrad ost
  • Salt och nymald svartpeppar 

Topping 

  • Smörgåskrasse 

Primörpaj med sparris & varmrökt lax

En paj med vårens primörer hör verkligen påsken till. Här med späd sparris, fetaost och varmrökt lax.

Så här tillagar du receptet (1 timme, 20 minuter):

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Blanda mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm) och nagga pajskalet med en gaffel.

3. Sätt folie runt kanterna, så att inte degen sjunker ihop när den gräddas. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ur formen och lyft bort folien.

4. Koka morötter och sparris i lättsaltat vatten i ett par minuter, tills de mjuknar något. Kyl och dela morötterna på längden.

5. Skiva salladslöken tunt, fördela den, fetaost och lax i pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll över. Lägg sparris och morötter högst upp. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20–30 minuter, eller tills den är gyllene.

6. Ta ut pajen och toppa den med smörgåskrasse.