Glutenfri köttpaj med smördegstäcke

Ingredienser

6 portioner

Köttgryta

  • 1 kg högrev
  • smör till stekning
  • 2 rödlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 näve färsk timjan
  • 1 näve färsk blad­persilja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 33 cl glutenfri öl
  • ½ liter oxbuljong/fond
  • ca 1 tsk salt, beroende på sältan i buljongen

Redning

  • 2 msk maizena/majsstärkelse
  • 2 msk vatten

Pajdeg

Glutenfri köttpaj med smördegstäcke

Mustig gryta med ett täcke av smördeg – en perfekt rätt en kylig höstkväll. Recept från bakboken "Laga nytt – pasta, pizza, paj & pirog utan gluten" av Maria Blohm och Jessica Frej. Foto: Christina Sundien

Så här tillagar du receptet (4 timmar):

1. Köttgryta: Skär högreven i 2 cm stora kuber, och stek dem i omgångar i smör så att de får en fin yta.

2. Hacka lök och vitlök fint.

3. Hacka timjan och persilja grovt.

4. Lägg allting i en gryta, rör om och koka upp.

5. Låt småkoka på låg värme i 2–3 timmar utan lock, tills köttet är helt mört och vätskan har reducerats.

6. Paj: Sätt ugnen på 175 grader.

7. Blanda en redning av maizena och vatten, koka upp grytan och vispa i redningen. Ta av från värmen. 

8. Om köttgrytan inte är kokad i en gryta som tål ugnsvärme, lägg då över den i en ugnsfast form. 

9. Kavla ut smördegen i rismjöl och täck formen med den som ett lock. Tryck fast ordentligt kring kanterna.

10. Grädda i ugnen på 175 grader i 30 minuter.

11. Låt stå en stund innan servering, så att skalet är ljummet men inte varmt. Serveras med gröna ärtor och kokt potatis.