Ingredienser

16 st vaniljhjärtan

Mördeg

Fyllning 

  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • ¾ msk potatismjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker 
  • 1 dl hallonsylt (kan uteslutas för klassisk variant)

Övrigt:

  • Smör till formarna
  • Florsocker till garnering

Vaniljhjärtan med hallon

En klassisk och mycket uppskattad kaka som bakas i hjärtform och fylls med vaniljkräm. I detta recept får krämen sällskap av en klick hallonsylt, vilket bryter av fint mot den söta kakan. Det går också bra att utesluta hallonsylten för en klassisk variant – oavsett fyllning är det en ypperlig kaka att servera på alla hjärtans dag!

Så här tillagar du receptet (1 tim. 15 min):

1. Smörj hjärtformar av metall med smör. 

2. Blanda vetemjöl, potatismjöl, socker, äggula och smör till en smidig deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila ca 30 minuter i kylskåp.

3. Förbered fyllningen under tiden: Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Sjud under konstant vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna. Smaksätt med vaniljsocker.

4. Kavla ut degen till en ganska tjock platta. Klä formarna med drygt hälften av degen. Lägg en  klick hallonsylt och en klick kräm i varje form. Täck dem med lock av degen. Kläm till degen runt kanterna.

5. Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna. Låt svalna. Pudra över florsocker och garnera med färska bär.