Ingredienser

10-12 bitar

Botten

  • 200 g digestivekex
  • ½ dl kakao
  • 90 g smör, smält

Messmörsfyllning

  • 600 g färskost (cream cheese)
  • 2 dl strösocker
  • 3 ½ dl messmör
  • 1 dl gräddfil
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg

Hjortronsylt

  • 500 g hjortron
  • 2 ½ dl strösocker 

Messmörscheesecake

En härligt cheesecake med messmör, där den lätt salta vaniljcheesefyllningen smakar underbart med choklad-digestivebotten och hjortron. Recept från bakboken: "Baka med Bandell" av Alisa Bandell.

Så här tillagar du receptet (1 timme 50 min):

1. Botten: Sätt ugnen på 150 °C.

2. Krossa digestivekexen genom att lägga dem i en plastpåse och rulla en kavel över tills de har blivit ett fint mjöl. Tillsätt kakao. Blanda digestive med det smälta smöret.

3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Grädda i 10 minuter.

4. Messmörsfyllning: Vispa ihop färskost, strösocker, messmör, gräddfil och vaniljsocker. När smeten är jämn, vispa ägg i en separat bunke. Rör ner äggblandningen i smeten tills allt är ihopblandat.

5. Häll smeten i formen med digestivebotten. Sänk ugnen till 125 °C. Grädda cirka 75 minuter, testa med sticka. Låt svalna och kyl i 2 timmar.

6. Hjortronsylt: Blanda hjortron och socker i en kastrull. Låt bären stå i 1 timme. Koka upp bären på svag värme. Höj värmen och koka i 2–3 minuter. Låt svalna.

7. Servera messmörscheesecake med hjortronsylten.