Ingredienser

8 brownies

Brownie

  • 150 g smör
  • 2 ¾ dl strösocker
  • 1 ½ dl kakao
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
  • 50 g mörk choklad
  • 50 g vit choklad
  • 50 g valnötter

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker

Karamelliserade valnötter

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl valnötter

Hot fudge

  • 1 dl grädde
  • 100 g mörk choklad

Till servering

  • 2 dl vispgrädde 

Hot Fudge Brownie

En fantastisk brownie med hemgjord vaniljglass, karamelliserade valnötter och en topping av hot fudge. Förbered gärna glassen kvällen innan, eller köp färdig, så går receptet snabbt att baka. Recept från bakboken: "Baka med Bandell" av Alisa Bandell.

Så här tillagar du receptet (6 timmar 30 min):

1. Brownie: Sätt ugnen på 160 °C. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda.

2. Vispa försiktigt ner ett ägg i taget. Vänd ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.

3. Hacka choklad och nötter, blanda ner i smeten.

4. Smörj kanterna på en avlång bakform och täck bottnen med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formen.

5. Grädda i 20–22 minuter. Låt svalna.

6. Vaniljglass: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka upp. Ta kastrullen åt sidan.

7. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa ner äggblandningen i den varma mjölken. Sjud blandningen tills den börjar tjockna men se upp så att den inte kokar. Ta upp vaniljstången.

8. Häll smeten i en glassmaskin. Om du inte har tillgång till glassmaskin, häll smeten i en form och ställ i frysen minst 6 timmar, rör runt varje halvtimme.

9. Karamelliserade valnötter: Smält strösockret i stekpanna tills det är gyllenbrunt. Häll det smälta sockret över valnötterna på en plåt. Låt stelna. Hacka valnötterna grovt. Hit kan du förbereda dagen innan.

10. Hot fudge: Koka upp grädde i en kastrull. Bryt ner choklad, blanda till en jämn chokladsmet. Låt svalna.

11. Vispa grädden. Skär upp åtta bitar av brownie och värm dem i ugn på 100 °C i cirka 5 minuter. Servera med vaniljglass, hot fudge, grädde och de karamelliserade valnötterna.