Ingredienser

1 sockerkaka

  • 50 g smör (smält)
  • 0,5 g saffran
  • Skal från 1 apelsin
  • 2 ägg
  • 180 g (2 dl) råsocker
  • 200 g riven mandelmassa
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 225 g (3,75 dl) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 2 tsk bakpulver
  • En nypa salt

Saffranssockerkaka med mandel av Alexandra Larsson

En version av klassisk sockerkaka, här med en julig touch av saffran, apelsin och mandel. Recept av Alexandra Larsson, vinnare av Hela Sverige Bakar, smakar toppen till kaffet eller en kopp te!

Så här tillagar du receptet (1 timme, 15 min):

1. Smält smöret, tillsätt saffran och rivet apelsinskal.

2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt på medelhastighet i ca 5 min.

3. Tillsätt den rivna mandelmassan i äggsmeten.

4. Häll ner grädden och mjölken i äggsmeten, blanda väl.

5. Blanda i en bunke, mjöl, salt och bakpulver.

6. Häll smörblandningen i äggsmeten och vänd samman till en jämn smet.

7. Sikta ner mjölblandningen, vänd samman försiktigt tills allt blandats.

8. Smörj en sockerkaksform med smält smör och ”bröa” med vetemjöl eller ströbröd.

9. Ställ in i mitten av ugnen och grädda på 175 grader i 45-50 min.

10. Stjälp upp på galler och låt svalna helt.