Ingredienser

Ca 40 munkar

  • 0,5 paket jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 pkt saffran
  • 6,5 dl Kungsörnen Vetemjöl special
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 75 gr smör
  • 2 dl äppelmos
  • socker
  • kanel
  • frityrolja

 

Saffransmunkar med äppelsylt

Recept på munkar med saffran och en frisk äppelsylt som lyfter smaken ytterligare.

Så här tillagar du receptet (2 tim & 30 min):

1. Värm mjölken fingervarm och lös jästen däri.

2. Tillsätt övriga ingredienser och jobba degen tills den är blank och släpper från bunken.

3. Täck över med plastfilm så att inte ytan torkar.

4. Låt stå i ca 30 minuter.

5. Tag upp på bakbordet, rulla upp släta bullar, ca 40 st och låt jäsa till dubbel storlek.

6. Fyll äppelmos i en spritspåse med en smal tyll.

7. Värm oljan till 180°C.

8. Lägg i några munkar i taget, fritera i ca 2 minuter. Vänd dem med hjälp av en hålslev och fritera ytterligare 2 minuter.

9. Tag upp och låt rinna av på papper.

10. Blanda socker och kanel ca 70/30.

11. Rulla dem i sockret, fyll sedan med äppelmos.