Snabbt vörtbröd

Ingredienser

2 limpor

  • 1 paket Kungsörnen Sverigelimpan
  • 50 g jäst (gärna jäst för söta degar)
  • 2 dl vatten
  • 2 1⁄2 dl porter eller lättöl, 37°C
  • 2 dl vörtkryddor
  • 1 dl russin 

Snabbt vörtbröd

Använd vår goda bakmix "Sverigelimpan" och krydda med vörtkryddor, porter och russin för ett både juligt och snabbt vörtbröd!

Så här tillagar du receptet (1 tim, 40 min):

1. Arbeta degen:
Lös upp jästen i 2 dl vatten och
2 1⁄2 dl porter eller lättöl. Tillsätt vörtkryddor, russin och bakmixen, men spar 1⁄2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, tills den känns smidig, med elvispens deg­ krokar eller köksmaskin ca 5 min, för hand ca 10 min.

2. Jäs degen:
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, 30–40 min, den kortare tiden med jäst för söta degar. Arbeta ner degen i degskålen. Ta upp degen på mjölat bakbord.

3. Forma bröd:
Dela degen i 2 delar. Forma dem till ca 25 cm avlånga bröd. Lägg dem på en plåt, lätt smord eller täckt med bakplåtspapper.

4. Låt jäsa:
Nagga bröden med en gaffel. Jäs under bakduk till dubbel storlek, 30–40 min. Värm ugnen till 200°C (varmluft 180°C).

5. Grädda:
Pensla bröden med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min. eller tills de har en inner­ temperatur på 98°C. Låt bröden svalna på galler under bakduk. 

Jultävling