Svenskt bondbröd med nässlor och fänkål

Ingredienser

2 limpor

Svenskt bondbröd med nässlor och fänkål

Svenskt bondbröd med nässlor och fänkål av Peter-Patrik Isaksson, recept från fjärde avsnittet av tredje säsongen av Hela Sverige Bakar.

Så här tillagar du receptet (2 tim 30 min):

1. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen i en del av vattnet och häll sedan i resten av vattnet, tillsätt honungen. Använd kallt vatten då rörelseengerin från bakmaskinen kommer alstra värme.

2. Blanda 10 dl av det starka mjölet och fullkornsdinkelmjölet i en skål. Arbeta i mjölblandningen lite i taget i en bakmaskin, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen arbetas i ca 10-12 minuter. Titta om det är tillräckligt med glutentrådar i degen. Smula nässlorna och blanda i dem emot slutet, tillsätt även saltet och fänkålen.

3. Jäs degen i ca 30 minuter.

4. Arbeta degen försiktigt med händerna en stund. Höj temperaturen i ugnen till 250-275 grader och sätt in bakstenen (är det kallt kan stenen behöva värmas upp succesivt för att inte spricka)

5. Mjöla in jäskorgarna ordentligt, dela degen i två lika stora bitar och låt jäsa täckta i jäskorgen i ca 40 minuter.

6. När degen jäst färdig stjälp försiktigt ur limporna ur jäskorgarna, låt dem vila lite. Snitta sedan och sätt in dem i botten av ugnen på bakstenen.

7. Släng in ett glas med vatten i botten av ugnen och grädda sedan i 10-15 minuter.

8. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

9. Ta ut brödet och låt svala och sätta sig innan du skär i det.