Sirapsbröd med stjärnanis, fänkål och kummin

Ingredienser

2 mindre limpor eller 1 stor

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk mald stjärnanis
  • 0,5 tsk mald fänkål
  • 0,5 tsk mald kummin
  • 0,5 dl mandelspån
  • 0,25 dl valnötter
  • 9 dl Kungsörnen Vetemjöl special

Sirapsbröd med stjärnanis, fänkål och kummin

Sirapsbröd med stjärnanis, fänkål och kummin av Julie Karlsson, recept från fjärde avsnittet av tredje säsongen av Hela Sverige Bakar.

Så här tillagar du receptet (2 tim, 30 min):

1. Sätt på ugnen på 200º.

2. Smält smöret och blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor. Värm upp till fingertoppsvärme (37º). Smula jästen i en bunke och blanda med degspad. Lös upp jästen.

3. Tillsätt vetemjölet och kör i bakmaskin i 5 minuter (alt knåda för hand i 10 min). Jäs under bakduk i 40 min.

4. Häll upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen slät i valfri form och jäs i ytterligare 30 minuter.

5. Under jäsningen sätts en plåt in på näst nedersta falsen i ugnen så att den blir riktigt varm. När degen är färdigjäst ska det placeras på den varma plåten.

6. Hacka nötterna och pensla brödet med sirap upplöst i varmt vatten när brödet jäst färdigt.

7. Skär upp ett mönster, sprinkla nötter på ytan samt lite vetemjöl. Skjutsa in i ugnen på nedersta falsen i kombination med en skål med 1 dl kallt vatten som ska ånga för en krispigare yta. Släpp ut luften fort när ångan fått stå i ca 30 sekunder.

8. Grädda i 30 minuter tills brödet låter ihåligt om man knackar lätt mot undersidan. Låt svalna och servera!