Parmesan och rosmarinbröd

Ingredienser

1 limpa

  • 450 g Kungsörnen Vetemjöl special
  • 150 g Kungsörnen Durumvetemjöl
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl god olivolja
  • 1 tsk salt
  • 60 g riven parmesanost (inte i burk, köp i bit och riv själv!)
  • 2 tsk hackad, färsk rosmarin
  • 1 ägg till pensling
  • Rosmarin och parmesan att strö över brödet

Parmesan och rosmarinbröd

Recept på bröd smaksatt med parmesan och rosmarin, perfekt att avnjuta som det är med lite olivolja! Parmesan och rosmarinbröd av Johanna Cronwall, recept från fjärde avsnittet av tredje säsongen av Hela Sverige Bakar.

Så här tillagar du receptet (2 tim, 30 min):

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke.

3. Värm vattnet till 37 grader.

4. Lös upp jästen i lite av vattnet, häll sedan i resten av vattnet och oljan.

5. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta ca tio minuter, gärna i maskin, till en blank deg. Den får gärna vara lite lös.

6. Tillsätt salt, parmesan och rosmarin, arbeta in snabbt.

7. Låt jäsa övertäckt en halvtimme, tills degen blivit dubbelt så stor.

8. Häll över degen på ett mjölat bakbord. Forma till en limpa.

9. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, täck över och låt jäsa ytterligare 30 – 40 min.

10. Snitta brödet tvärs över. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Täck med folie om brödet får för mycket färg. När ca 5 minuter av gräddningen återstår, strö över riven parmesan och hackad rosmarin.

11. Låt svalna på ett galler.