Morotsbröd med russin och solrosfrön

Ingredienser

1 limpa

Morotsbröd med russin och solrosfrön

Morotsbröd med russin och solrosfrön av Ulrika Lind, recept från fjärde avsnittet av tredje säsongen av Hela Sverige Bakar.

Så här tillagar du receptet (2 tim, 30 min):

1. Värm mjölken till 37°. 

2. Smula sönder jästen i skålen till en köksmaskin och slå över mjölken, rör om till jästen löst sig. 

3. Tillsätt smör, salt, honung, morötter, russin, solrosfrön (spara 0,25 dl till dekoration) och det mesta av mjölet.

4. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. 

5. Jäs ca 30 min. 

6. Sätt ugnen på ca 250°.

7. Ta upp degen på mjölat bord och dela i 4 delar, rulla lätt ut varje del till en längd på ca 30-40 cm. 

8. Fläta ihop i en fyrfläta och flytta över till en plåt klädd med bakplåtspapper. 

9. Låt jäsa ca 20 min. 

10. Pensla med uppvispat ägg och strö över solrosfrön. 

11. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 225° grädda ca 20 min 

12. Låt svalna på galler under bakduk.