MK Doverland

Ingredienser

6 portioner

Botten

  • 125 g rumstempererat smör
  • 25 g rumstempererat smör till formarna
  • 0,5 dl kakao till formarna
  • 170 g mörk choklad (70%)
  • 1 st Marabou Dubbelnougat
  • 6 ägg
  • 1 dl socker
  • 5 msk Kungsörnen Kärnvetemjöl

Mascarpone- och lakritskräm

  • 3 dl grädde
  • 1 dl mascarpone
  • 50 g Tyrkisk peber

Sirap

  • 1 st citron
  • 1 dl socker
  • 0.5 dl vatten

Garnering

  • 1 msk fänkålsdill
  • 200 g hallon
  • 8 blad mynta

MK Doverland

En chokladfondant med ett inslag av härligt nougat i mitten och kryddad med lakrits. MK Doverland av Johan Doverland, recept från tredje avsnittet av tredje säsongen av Hela Sverige Bakar.

Så här tillagar du receptet (1 tim, 20 min):

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 8-10 små formar. Pudra med kakao.

2. Riv citronzest från citronen och lägg i kastrull, tillsätt socker och vatten. Låt puttra tills den tjocknar och smaka av med citronsaft, ca 1-2 msk.

3. Ta av från plattan och låt svalna, om den blir för tjock så späd ut med vatten.

4. Smält chokladen i vattenbad, lägg i rumsvarmt smör när chokladen smält och låt smöret smälta.

5. Blanda ner tre av äggen, ett i taget och rör om tills du fått en fin konsistens.

6. Separera vitor och gulor på de tre återstående äggen. Vispa tre äggulor och socker pösigt. Vänd ner den smälta chokladen lite i taget i ägg- och sockerblandningen.

7. Sikta sist ner mjölet och försöka att röra så lite som möjligt.

8. Fyll formarna ungefär till hälften. Ställ på bricka, plasta över och ställ in i kylen.

9. Kör tyrkisk peber i en mixer så det blir till ett pulver med små bitar.

10.  Blanda mascarpone och grädde i vispa upp till en kräm, under vispning tillsätt pulvret (ca 2 msk).

11.  Rulla hallonen i sirapen.

12.  Hacka fänkålsdillen.

13.  Skär nougaten i lika många bitar som du har formar och tryck ner i mitten på formarna, ställ in formarna i ugnen och grädda i ca 8-10 min, man får prova sig fram till den perfekta konsistensen, skiljer sig från ugn till ugn

14.  Ta ut och lägg en tallrik över och vänd ut fondanten, pudra med florsocker och garnera med hallonen och krämen, strö dillen och lakritspulver över tallriken lite snyggt.