Fruktbröd och hemkärnat smör

Ingredienser

2 limpor

Bröd:

Smör:

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk havssalt

Fruktbröd och hemkärnat smör

Avnjut ett fruktbröd med ditt eget färska hemkärnat smör. Recept av Jennifer Barmer från fjärde avsnittet av tredje säsongen av Hela Sverige Bakar.

Så här tillagar du receptet (2 tim, 30 min):

1. Bröd: Smält smöret, häll på mjölken och värm till ca 35 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke som är fäst vid en hushållsassistent.

3. Häll över mjölkblandningen och blanda ut jästen. Häll i grahamsmjölet och rågmjölet. Klipp aprikosen i fyra delar och tillsätt detta i bunken samt russinen och nötterna, sist tillsätter du sirapen.

4. Låt jäsa i 20 minuter. Efter jäsningen tillsätter du vetemjölet och arbetar ca 15 minuter, låt jäsa ca 30 minuter.

5. Häll ut degen på ett lätt mjölat bord och dela till två degar. Forma till valfri form, låt jäsa 30 minuter.

6. Lägg bröden på en varm plåt och grädda på 200 grader i ca 25 minuter, brödet ska uppnå en värme på 96 grader, kolla av med en digitaltermometer.

7. Hemkärnat smör: Vispa grädden tills smörklumpar bildas, töm smöret på all kärnmjölk, smaksätt med salt.