Fruktbröd med parmesan

Ingredienser

2 limpor

Fruktbröd med parmesan

Fruktbröd med parmesan av Johan Doverland, recept från fjärde avsnittet av tredje säsongen av Hela Sverige Bakar.

Så här tillagar du receptet (2 tim, 30 min):

1. Smula ner jästen i en bunke. Strö över 1 tsk salt och socker. Låt stå 1 minut och rör sedan om så att jästblandningen blir klumpfri.

2. Häll i oljan och blanda runt och därefter det ljumna vattnet (37 grader).

3. Tillsätt rågsikt och nästan allt vetemjöl och knåda med händerna i ca 5 min.

4. Låt jäsa i bunken i ca 1 timme.

5. Skär frukterna i skivor, beroende på hur stora bitar du vill ha.

6. Dela degen i 2 delar, platta ut och lägg ett lager med hälften av frukten och 1 tsk salt, och vik in ena kanten över frukten. Lägg ett till lager med resten av frukten och 1 tsk salt och vik över den andra kanten. Rulla sedan ihop degen uppifrån. Forma till 2 knubbiga limpor och lägg dem på en smord plåt.

7. Smeta ut lite rågsikt över bröden och jäs dem sedan i 30 min.

8. Tag en vass kniv och gör snitt tvärs över limpan och sedan längs med, ca 1 cm djupt.

9. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min, känn med sticka om det är färdigt. Stickan ska vara torr.

10. Strö riven parmesan över och låt stå någon minut i ugnen.