Danska mini-fastelavnsboller

Ingredienser

30 stk

  • 2 1⁄2 dl Mjölk
  • 1 Ägg
  • 50 g Jäst
  • 50 g Socker
  • 50 g Margarin/Smör 
  • 1⁄2 tsk Salt
  • 550 g Kungsörnen kärnvetemjöl 

Pensling

  • 1 Ägg 

Fyllning

  • 200 g Sylt

  • 200 g Vaniljkräm 

Glasyr

  • 175 g Florsocker 

  • 25 g Kakao

  • 2-3 msk Vatten 

Danska mini-fastelavnsboller

Testa att baka våra danska grannars version av semlor. Danska mini-fastelavnsboller är färggladare än våra svenska semlor med chokladglasyr och fyllningar av vaniljkräm eller sylt.

Så här tillagar du receptet ():

  1. Värm mjölken till max 27°C och lös upp jästen.

  2. Blanda i övriga ingredienser och knåda till en slät och smidig deg.

  3. Låt degen jäsa under bakduk på varmt ställe till dubbel storlek, ca 20 minuter.

  4. Dela degen i två lika stora delar, och forma dem till runda bullar. Låt dem vila 2-3 minuter.

  5. Rulla bullarna till två ca 24 cm långa korvar.

  6. Dela varje korv i 15 lika stora bitar, och forma dem till runda bullar.

  7. Låt bullarna jäsa under bakduk på varm plats till dubbel storlek, ca 45 minuter.

  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, och tryck ett hål i mitten på varje bulle.

  9. Fyll hälften av bullarna (15 st) med en tsk sylt, och resterande 15 bullar med en tsk vaniljkräm.

  10. Värm ugnen till 220°C (varmluft 200°C), och grädda bullarna 8-10 minuter tills de fått fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna. Blanda ihop glasyr och spritsa på bullarna.