Vörtbröd

Ingredienser

2 bröd

  • 750 g (14 dl) Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl
  • 50 g jäst, gärna för söta degar
  • 1 flaska (33 cl) lättöl eller svagdricka
  • 1½ dl vatten
  • 1 påse (ca 2 dl) vört med kryddor
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl russin

Vörtbröd

Klassiskt vörtbröd som traditionellt äts till jul. Vörtkryddor kan bestå av kanel, ingefära, kardemumma, russin och kryddnejlika. Färdiga kryddblandningar finns ofta att få tag i vanliga butiker. I annat fall är det enkelt att blanda till själv.

Så här tillagar du receptet (120 minuter):

Så bakar du vörtbröd

1. Smula ner jästen i en degskål. Värm lättöl/svagdricka och vatten till fingervarmt (37°C). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt vört och rör om tills det har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.

2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.

3. Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den i 2 delar och forma dem till limpor, ca 25 cm långa. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. Jäs limporna övertäckta med bakduk, 35-40 minuter.

4. Värm ugnen till 200°C.

5. Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden blir ännu godare om de får mogna 1 dygn i plastpåse.

 

Vörtbröd – med russin eller utan?

En del av oss älskar de söta russinen, andra klarar inte av att äta dem alls i bröd. Russinen ger en viss sötma och saftighet, men vörtbrödet är minst lika gott utan. Gör det som passar dig och din familj bäst.

 

Vörtbröd med vört eller vörtmix?

Vört är en söt vätska som kommer till av ölproduktion, och har traditionellt använts för att sätta smak på vörtbrödet. Numera finns vörtmix med olika kryddor att köpa färdigt i affären, och vörten byts ofta ut mot julöl, julmust eller svagdricka.