Robins Kryddiga Valnötsbröd

Ingredienser

2 bröd

Dag 1:    

  • 20 g Surdegsgrund
  • 100 g vatten   
  • 70 g rågmjöl    

DAG2:    

  • 500 g Kungsörnen Vetemjöl   
  • 350 g vatten   
  • 100 g fint Kungsörnen Rågmjöl   
  • hela surdeg ifrån dag 1   
  • 15 g havs salt -mald   
  • 5 g jäst   
  • 10 g torkad koriander -mald   
  • 150 g valnötter   

Kryddigt Valnötsbröd av Robin

Receptet kommer från Svenska Bagarlandslaget.

Så här tillagar du receptet (2 dagar, 3 timmar):

1. Dag 1: Blanda alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur i 12-20 timmar. (Läs mer om hur du sätter en surdeg här.

2. Dag 2: Blanda alla ingredienser med surdegen från dag 1. Tillsätt valnötter.

3. Lägg degen i en oljad bunke, låt vila 60 min vänd ut & vik ihop degen, lägg tillbaka i bunken efter 30 min vik degen igen & lägg tillbaka låt vila 30 min till, tag ur degen och dela degen i 3 bitar som formas till knubbiga "limpor".

4. Strö lite rågmjöl ovanpå & låt jäsa ca 60 min snitta bröden 1 ggr på längden sätt in plåten i 250 grader, efter 5 min sänk till 220 grader & låt stå ca 25 min till så att brödet får en fin skorpa. Ta ut och låt svalna, och njut av ett toppengott bröd!