Formbakat rågbröd med fikon

Ingredienser

1 rågbröd med fikon

Formbakat rågbröd med fikon

Recept på rågbröd i form, som får en härlig sötma av fikonen i degen. För en mjukare skorpa så penslar du brödet med vatten och virar in i en bakhanduk.

Så här tillagar du receptet (1 tim, 30 min + över natten):

1. Häll det kokande vattnet över råg- och vetekrosset i en bunke. Låt stå minst 3 timmar eller över natten.

2. Hacka fikonen och blanda med övriga ingredienser. Arbeta degen på låg hastighet i 5 min.

3. Smörj en 2 liters form och häll i degen. Blöt händerna och tryck ner den i formen. Låt jäsa ca 60 min eller tills degen når formens kant.

4. Värm ugnen till 250°C (varmluft 225°C).

5. Sätt formen i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 175°C. Baka i 60-70 min eller tills brödet har en innertemperatur på 96°C.

6. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler.