Ingredienser

2 bröd

Till formen:

  • 0,25 – 0,5 dl olja

Valnötsbröd

Fantastiskt gott valnötsbröd med en härlig apelsinton.

Så här tillagar du receptet (3 timmar):

1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rågsurdeg, mjöl, valnötter, salt, apelsinskal och farinsocker. Arbeta degen på låg hastighet i 8 minuter. Arbeta den sedan kraftigt ytterligarei 8 minuter. Smörj en stor ugnsform (eller stor plastback) med olja. Lägg ner degen och täck formen/backen med plast.

2. Låt degen vila 1 timme i rumstemperatur.

3. Tryck ut luften ur degen. Vik sedan ihop den som ett kuvert, vänd på degen, se till att botten fortfarande är smord.

Låt degen vila i formen/backen ytterligare 30 minuter.

4. Stjälp upp degen på mjölat (fullkornsråg) bakbord. Obs, tryck inte ut de gasblåsor som bildats! Dela degen på mitten till två lika stora degstycken. Forma degstyckena runda genom att vika in deg mot centrum av degstycket. Lägg ned kökshanddukar i två bunkar, mjöla. Lägg ned degstyckena. Lägg över bakduk/plastpåse.

5. Låt jäsa i 1 timme.

6. Lyft upp kökshandduken och lägg över de runda degstyckena på bakplåt med bakplåtspapper.

7. Värm ugnen till 275°C.

8. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt ugnsvärmen till ca 200°C.

9. Efter 10 minuters avbakning vädrar du ugnen genom att öppna ugnsluckan 5 sekunder, upprepa även efter 20 minuter. Total avbakningstid ca 30 minuter.