Ljust lantbröd

Ingredienser

2 bröd

  • 750 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Ljust Lantbrödsmjöl
  • 25 g (½ pkt) jäst, gärna för söta degar
  • 5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk ljus (bröd) sirap

Ljust lantbröd

Basen i ljust lantbrödsmjöl är en blandning av vetemjöl och rågmjöl, men det innehåller dessutom skållat rågmjöl och surdegspulver av råg, som gör brödet extra saftigt och aromrikt. Lantbrödsmjölet gör det enklare att baka godare och mer avancerade bröd.

Så här tillagar du receptet (120 minuter):

1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt ljummet vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt övriga ingredienser men spar ½ dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand tills den känns smidig.

2. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, 30-40 minuter.

3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta bröd eller runda bullar. Lägg dem på smord eller bakplåtspappersklädd plåt och skåra dem med en vass kniv.

4. Låt dem jäsa under bakduk, 30-40 minuter.

5. Värm ugnen till 200ºC.

6. Grädda bröden mitt i ugnen, 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.