Ingredienser

10 st hamburgerbröd

Till pensling:
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk 
  • ½ tsk salt
  • sesamfrön (valfritt) 

Hamburgerbröd

Baka ditt eget luftiga och mjuka bröd till hamburgaren, de passar till allt från högrevsburgare till vegetariska burgare eller portabellosvamp. Receptet kommer från Maria Blohms bok "Alla kan baka". Fotograf: Sonja Dahlgren.

Så här tillagar du receptet (4 timmar):

1. Väg upp alla ingredienser i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

2. Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 10–12 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i 2 timmar.

4. Mjöla underlaget lätt och stjälp upp hela degen. Väg upp 10 stycken bitar på ungefär 110 gram styck.

5. Vik in alla kanter runt om på degbitarna, vänd dem sedan med skarven nedåt och rulla dem runda.

6. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper och täck plåten med en stor plastpåse eller liknande (se till så att den inte ligger mot degen och kan klibba fast), och låt hamburgerbröden jäsa i ca 1,5 timme.

7. Sätt ugnen på 250 grader och pensla bröden med ägg uppvispat med mjölk och salt. Strö över sesamfrön om du så önskar.

8. När ugnen har rätt temperatur gräddar du hamburgerbröden i 10–12 minuter i 250 grader.