Grytbröd

Ingredienser

1 bröd

Till formen:

  • matolja

Grytbröd

Otroligt lättbakat bröd som sköter sig självt, det tar lite tid men blir underbart gott.

Så här tillagar du receptet (14 timmar + 60 minuter):

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och vetemjöl. Rör samman degen med händerna eller en sked/slev, ca 20 sekunder. Det räcker med att allt mjöl blivit blötlagt. Degen behöver inte knådas. Täck bunken med plast och bakduk.

2. Låt degen stå i rumstemperatur ca 12 timmar.

3. Häll ut degen på kraftigt mjölat bakbord (degen är väldigt lös). Vik ihop degen som en kudde och försök på så vis bygga upp spänningen i degen.

3. Låt sedan degen vila 2 timmar i en oljad och lite mjölad större form. Täck med plast!

4. Värm ugnen till 225°C.

5. Sätt in grytan i ugnen så att den är varm när degen fått vila färdigt! Strö lite mjöl i grytan. Skrapa försiktigt ur degen ur formen, ner i den heta grytan. Lägg på lock och sätt in den i den nedre delen av ugnen.

6. Efter 30 minuter tar du av locket och bakar ytterligare ca 20 minuter.

7.Total bakningstid ca 50 minuter. Stjälp upp brödet på galler för avsvalning.