Grekiskt lantbröd med spenat- och ostfyllning

Ingredienser

4 bröd

Deg

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g spenat, färsk eller tinad fryst
  • 200 g vällagrad ost, t.ex. präst eller Svecia
  • Smör till fräsning
  • Salt och peppar

Grekiskt lantbröd med spenat- och ostfyllning

Med hjälp av färdig brödmix går det smidigt att baka detta festliga bröd som fylls med spenat och ost. Brödet passar lika bra att servera på en buffé som till en soppa, och är – precis som de flesta bröd – godast samma dag som det bakas.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Förbered degen enligt anvisningen på förpackningen. 

2. Gör fyllningen under tiden som degen jäser: Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs i smör i en stekpanna tills löken mjuknat men inte fått färg. Tillsätt spenaten och fräs vidare tills all vätska avdunstat. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

3. Riv osten och blanda ihop med spenatfräset.

4. Arbeta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela upp i fyra delar och tryck ut varje del till en rektangel, ca 30 x 15 cm. Fördela spenat- och ostblandningen i en sträng i mitten och vik över kanterna så att fyllningen täcks. Vrid degen till fina baguetter och lägg de på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

5. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 5 minuter på 250 grader, sänk därefter ugnstemperaturen till 175 grader och grädda vidare tills bröden är genomgräddade, ca 25-30 min.

7. Låt svalna på galler.