Ingredienser

2 limpor

  • 750 g (ca 1,4 l) Kungörnen Lantbrödsmjöl 4 Sädesslag
  • 25 g (½ pkt) jäst, gärna för söta degar
  • 5 dl ljummet vatten, 37ºC
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk mörk (bröd) sirap

Goda bröd med fyra sädesslag

Ett saftigt och smakrikt bröd. Lantbrödsmjöl med fyra sädeslag är en blandning av vete, råg, korn och havre, som ger ett medelgrovt matbröd med fin smak. Mjölet innehåller även skållat rågmjöl och surdegspulver av råg, vilket gör brödet extra saftigt och aromrikt.

Så här tillagar du receptet (120 minuter):

1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand, tills den känns smidig.

2. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, 30–40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta, avlånga bröd. Lägg bröden på smord eller bakplåtspappersklädd plåt.

3. Skåra dem med vass kniv och låt dem jäsa under bakduk, 30–40 minuter.

4. Värm ugnen till 200ºC.

5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 25–30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Gör dubbel sats. Dela degen i 4 delar. Forma till bröd och lägg dem på tvären i en långpanna. Pensla lite smält fett mellan bröden. Jäs och grädda som ovan.