Fullkornsbröd med rågkross

Ingredienser

1 bröd

 

Fullkornsbröd med rågkross

Saftigt fullkornsbröd med extra fibrer.

Så här tillagar du receptet (2,5 timme):

1. Lägg rågkross i en degskål och häll över kokande vatten. Låt stå ca 10 minuter.

2. Tillsätt det kalla vattnet, kolla att temperaturen inte överstiger 37˚C. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

3. Klicka degen i en stor smord avlång form, ca 2½ l. Tryck ner degen med en vattensköljd degskrapa.

4. Jäs övertäckt med bakduk ca 1 timme tills degen står över formens kant.

5. Värm ugnen till 250˚C (varmluft 225˚C).

6. Grädda i nedre delen av ugnen 5 minuter.

7. Sänk därefter ugnsvärmen till 175˚C (varmluft 175˚C) och fortsätt grädda 60–70 minuter.

8. Knacka gärna under brödet. Om det låter dovt är det klart. Låt brödet kallna på galler, insvept i bakduk, gärna över natten.