Franskbröd med dinkel

Ingredienser

3 bröd

  • 1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 5½ dl vatten, 37°C (fingervarmt)
  • 50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
  • 2 tsk salt

Franskbröd med dinkel

Ett klassiskt franskbröd, här med smakrikt dinkelmjöl.

Så här tillagar du receptet (120 minuter):

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.

2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.

4. Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord.

5. Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåts- papper eller tryck ner dem i smorda 1½ liters formar.

6. Jäs under bakduk, 30–40 minuter.

7. Värm ugnen till 225°C.

8. Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa – under bakduk.