Focaccia med tomat, ost & basilika

Ingredienser

1 foccacia

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl Kungsörnen Vetemjöl Special 
  • 1 dl riven pecorino 
  • 1 dl ricotta 
  • 400 g blandade små tomater
  • 1 kruka färsk basilika 
  • Olivolja och flingsalt till utbakning 

Focaccia med tomat, ost & basilika

Påskbuffén förtjänar den här ljusglimten med färggranna tomater, pecorinoost och basilika.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Blanda jästen med 37° vatten (fingervarmt), olivolja, honung och flingsalt i en bunke och rör runt.

2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°. 

3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den 
i två delar, knåda respektive del ca 5 minuter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är ca 1-2 cm tjocka och låt dem jäsa under bakduk igen till dubbel storlek i ca 30-40 minuter.


4. Riv pecorinon och blanda den med ricottan. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, tryck ner tomater och toppa med klickar av ostblandningen. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

5. Baka bröden i mitten av ugnen tills de är gyllene, ca 10 minuter. Strö över basilika.