Festbröd med ägg

Ingredienser

2 bröd ca. 14 bullar

  • 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl Special
  • 50 g jäst
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
  • 5 dl. ljummet vatten, 37°C (fingervarm)
  • 2 tsk salt

Fyllning:

  • Ägg

Garnering:

  • Sesamfrön

Festbröd med ägg

Ett fint och festligt bröd till påsk! När bröden svalnat är det bara att ta fram färgpennor och måla eller skriva namn på äggen.

Så här tillagar du receptet (70 minuter ):

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.

2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.

3. Lägg så många ägg som önskas, i kokande vatten 1-2 minuter. Spola dem med kallt vatten.

4. Dela degen i 14 bitar. Rulla varje bit till en bulle. Lägg dem ganska tätt (ca 2 cm mellanrum) i 2 ringar på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar.

5. Tryck ner ett ägg i varje bulle ordentligt.

6. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

7. Värm ugnen till 225°C.

8. Pensla bullarna med vatten strö ev. över sesamfrön.

9. Grädda mitt i ugnen. 15-20 minuter.

10. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Lägg fram hela brödet och låt var och en bryta sin bulle.