Dinkelfocaccia med soltorkade tomater

Ingredienser

1 bröd

Focacciadeg

Fyllning

  • 50–100 g grönsaker i olja, t ex soltorkade tomater och vitlök
  • 1 liten rödlök 

Pensling

  • 3–4 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • Örtkryddor, t ex rosmarin

Dinkelfocaccia med soltorkade tomater

Focaccian är som godast nybakad men den går även bra att frysa. Baka en stor som får brytas eller skär upp i bitar. Det går självklart att byta ut fyllningen efter eget tycke och smak, varför inte ha i några nötter? Låt väl smaka!

Så här tillagar du receptet ():

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om.

2. Tillsätt salt, olja och mjöl men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Strimla grönsaker och lök. Tillsätt dem i slutet av degbearbetningen.

3. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme.

4. Häll upp degen direkt i en smord lång- panna. Jämna till med mjölad hand eller degskrapa.

5. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

6. Värm ugnen till 225°C.

7. Tryck gropar i degen med fingertopparna när 10 minuter av jästiden återstår.

8. Pensla med olja efter jästidens slut. Strö över garnering.

9. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.

10. Låt svalna på galler utan bakduk. Skär i bitar.