Dinkelbröd med pumpakärnor, honung och havssalt

Ingredienser

1 limpa

Poolish/ fördeg (Steg 1):

Steg 2:

  • 300 g (ca 5 dl) Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
  • 225 g (ca 2,25 dl) ljummet vatten (37°C)
  • 4 g jäst
  • 1 tsk honung
  • 45 g (ca 0,2 dl) pumpakärnor
  • 10 g (1,5 tsk) havssalt/flingsalt

Dinkelbröd med pumpakärnor, honung och havssalt

Ett nyttigt dinkelbröd med pumpakärnor och havssalt som fått jäsa riktigt länge för att utveckla en härlig smak och konsistens!

Så här tillagar du receptet (5 tim, 15 min):

1. Blanda ingredienserna till poolishen/fördegen och täck över med plast, låt jäsa i ca 3 timmar.

2. Blanda i övriga ingredienser förutom salt, och kör i maskin/degblandare långsamt 2 minuter och sedan snabbt 5 minuter. Blanda i saltet och kör snabbt i ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa ca 1 timme täckt med plast.

3. Värm ugnen till 260˚C (varmluft 240˚C) med plåten som brödet ska bakas på i ugnen.

4. Smörj en 2 liters form. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Gör en försiktig vikning av degen till ett avlångt bröd och lägg i formen med skarven uppåt, låt jäsa i ca 30 minuter.

5. Ställ in brödet i ugnen och sänk värmen till 220˚C (varmluft 200˚C). Baka brödet i ca 20 minuter. Ta därefter ut brödet ur formen och baka i ytterligare ca 15 minuter.

6. När brödet är färdigt (innertemperatur på 96˚C) lägg det på gallret för att svalna.