Ingredienser

Ca 20 Croissanter

Fyllning:

  • 450 g osaltat smör
  • 300 g mandelmassa
  • 150 g valnötter
  • zest från 3 citroner
  • 0,5 dl pressad citronsaft

Croissanter:

  • 1 liter mjölk
  • 250 g (ca 3 dl) strösocker
  • 75 g (1,5 pkt) jäst
  • 40 g salt
  • 2 kg (1 påse) Kungsörnen Vetemjöl special
  • 1,2 kg kallt osaltat smör
  • Pensling: 2 ägg 

Croissanter av Håkan

Läckra hembakta croissanter fyllda med mandelmassa, valnötter och en lätt smak av citron. Recept från Svenska Bagarlandslaget.

Så här tillagar du receptet (180 minuter):

1. Fyllning: Bryn smöret, sila det genom kaffefilter och låt svalna. Riv mandelmassan och hacka valnötterna. Blanda alla ingredienser i en skål.

2. Croissanter: Blanda alla ingredienser, utom smöret, i en degskål och arbeta i maskin, 4-5 min. Stäng av maskinen innan degen blir för seg, dvs det bildas gluten. Låt degen vila i kyl ca 30 min.

3. Tag smöret ur kylen och låt ligga i rumstemperatur ca 20 min så att det är 14-18 grader. Platta ut smöret. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen, lägg på smöret och vik in alla kanter så att smöret ligger i mitten av degen. Kavla ut och vik 3 slag, täck med plast och lägg i kyl 30 min. Upprepa ytterligare 2 gånger.

4. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek. Skär den i bitar, ca 10x15 cm. Lägg fyllningen i mitten. Pensla med uppvispat ägg ena kanten av biten, vik över och rulla försiktigt ihop. Lägg bitarna med skarven nedåt på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt croissanterna jäsa under bakduk i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1½ tim.

5. Värm ugnen till 240°C

6. Pensla croissanterna med uppvispat ägng och placera varje plåt mitt i ugnen. Sänk samtidigt ugnsvärmen till 200°C.

7. Grädda tills de fått fin gyllenbrun färg, ca 15 min