Ciabatta med fyllig smak

Ingredienser

8-10 st

  • ¼ pkt (ca12,5 g) färsk jäst
  • 3½ dl kallt vatten
  • 1 tsk strösocker 
  • 1 tsk salt
  • 200 g (3 dl) Kungsörnen Durumvete
  • 250 g (4 dl) Kungsörnen Vetemjöl Special 
  • 1- 2 msk olivolja

Ciabatta med fyllig smak (kalljäst)

Här en smakrikare variant av ciabatta, kalljäst i kylen. Godast är att äta dessa nygräddade - till frukost, brunch, soppa eller en sallad. Passar också till utflykten fyllda med t ex sallad, skinka och tomat.

Så här tillagar du receptet (1, 40 tim + 10-12 tim jäsning):

1. Lös upp jästen i vattnet i en stor degskål. Tillsätt socker, salt och allt mjöl. Arbeta degen kraftigt, gärna med maskin 6-8 minuter eller för hand 12-15 minuter. Degen ska inte vara för fast.

2. Lyft degen från kanterna och låt olivolja rinna ner runt om och ner på skålens botten. Täck skålen med plastfolie och låt den stå i kylen 10-12 timmar. 

3. Häll upp degen direkt på lätt mjölat bakbord. Dofta över lite mjöl. Platta och dra försiktigt ut degen till en rektangel ca 25x30 cm.

4. Dela degen mitt itu längs med och sen varje del i 3-4 delar. Lägg över bitarna på plåt med bakplåtspapper. (De får gärna vara lite ojämna, ciabatta betyder toffel på italienska.) Låt dem jäsa utan bakduk, ca 1 timme.

5. Värm ugnen till 225°C. Grädda bröden mitt i ugnen, 15-20 minuter. 
Låt dem svalna på galler utan bakduk. Går bra att frysa.