Brytbröd toppade med kryddor och frön

Ingredienser

1 stort bröd, ca 30 bullar

Deg

 

Topping

  • 1 ägg, till pensling   
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk spiskummin
  • 2 msk vallmofrön

 

Brytbröd toppade med kryddor och frön

Runda bullar läggs i en form, jäser ihop och bildar ett härligt stort bröd som passar utmärkt på buffén. Toppingen består av torkade kryddor och kan varieras – fänkål, anis kummin och sesamfrön bli minst lika gott.

Så här tillagar du receptet (3 timmar):

1. Smula jästen i en bunke. Slå över vatten och olivolja. Tillsätt saltet och nästan allt av vetemjölet. Kör på lägsta växeln i degblandaren eller knåda för hand i ca 10 min. Degen ska börja släppa bunkens kanter men vara lite kladdig i botten. Reglera konsistensen med vatten eller mjöl. Låt jäsa under duk ca 2 h.

2. Klä en stor långpanna eller en ugnsplåt med bakplåtspapper.

3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsyta. Dela degen i tre delar, dela sedan varje del i tio bitar. Rundriv varje bit (forma till en rund boll genom att vika in kanterna nertill) och lägg i formen med någon centimeters mellanrum. Låt jäsa under duk i ca 1 h.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över flingsalt, kryddor och frön. Baka av i ca 30-40 min.