Ingredienser

3 bröd

  • 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl Special
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 5 dl vatten, 37°C (fingervarmt)
  • 1 ½ tsk salt

Riktigt goda och spröda baguetter

Här är ett recept på härligt spröda baguetter. Kungsörnen vetemjöl special ger extra luftiga bröd.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

  1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt.
  2. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  5. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  6. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, drygt 30 cm långa.
  7. Lägg längderna på plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  8. Värm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C). Pensla längderna med kallt vatten. Skär några snitt med mycket vass kniv. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220 °C). Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler.

TIPS! Vill du få en frasigare skorpa på baguetterna, spraya in lite vatten samtidigt som du sätter in bröden. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan efter ca 5 minuter.