Formbröd

Ingredienser

3 st formbröd

Formbröd

Receptet kommer från baksidan av vår gamla förpackning med Vetemjöl Special med Fullkorn

Så här tillagar du receptet (1 timme, 50 minuter):

1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt.

2. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen.

3. Arbeta degen kraftigt, 6 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om den känns lös.

4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

5. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.

6. Dela degen i 3 delar. Forma dem till limpor och lägg i smorda 1½-liters formar.

7. Jäs under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225 °C (varmluft 200 °C)

8. Pensla bröden med vatten och strö ev. lite mjöl ovanpå. Gör några snitt med en vass kniv.

9. Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 minuter, eller tills bröden har en innertemperatur på ca 98 °C.

10. Låt bröden svalna på galler under bakduk.