Surdegsbröd

Tips!

Bakmaskin: Använd hälften av blandningen (500 g = ca 9 dl), tillsätt 2 tsk torrjäst (eller 25 g färsk jäst), 3 dl vatten och 1 msk matolja. Använd bakprogram för fint bröd. 

Surdegsbröd

Våra bagare har valt ut råvaror för att göra det roligt att baka och lätt att lyckas med ett riktigt gott bröd. Addera gärna en krydda eller andra ingredienser som du vill sätta din egen touch på brödet. Låt doften av nybakat fylla ditt hem.

Långtidsjästa bröd:
(Mjölblandning)
20 g jäst 
2 msk olja 
700 g vatten

1. Häll mjölblandning, jäst, olja och vatten i en bunke.
2. Arbeta degen kraftigt i maskin 8-9 minuter eller tills degen är blank och smidig. 
3. Låt degen vila övertäckt med en bakduk i bunken i 3 timmar, stöt ner degen i bunken och låt vila ytterligare 3 timmar. 
4. Dela degen i två delar, forma dem runda, låt vila i 5 minuter och forma dem sedan till önskad form (limpa eller runda bröd). 
5. Låt bröden jäsa i ca 20-30 minuter. 
6. Värm ugnen till 250 grader. 
7. Sätt in bröden på nedersta falsen och sänk temperaturen till 220 grader. 
8. Grädda i ca 30 minuter. 

Kalljästa bröd:
(Mjölblandning)
25 g jäst 
2 msk olja 
700 g vatten

1. Häll mjölblandning, jäst, olja och vatten i en bunke.
2. Arbeta degen kraftigt i maskin 8-9 minuter eller tills degen är blank och smidig. 
3. Låt degen vila 15 min övertäckt med bakduk. 
4. Arbeta snabbt ihop degen och dela den i två bitar. Forma dem runda, låt vila i 5 minuter och forma dem sedan till önskad form (limpa eller runda bröd). 
5. Låt bröden jäsa i kylskåp övertäckta med en bakduk över natt. 
6. Värm ugnen till 250 grader. 
7. Ta ut bröden ur kylskåpet och låt jäsa i rumstemperatur ca 20-30 minuter. 
8. Sätt in bröden på nedersta falsen och sänk temperaturen till 220 grader. 
9. Grädda i ca 30 minuter. 

Innehållsdeklaration

Vetemjöl, siktat rågmjöl, surdegspulver av vete (3%), salt, maltmjöl av korn, enzym (amylas), mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).

Nettovikt

1 kg

Näringsvärden (per 100 g)

Energi kJ1400
Energi kcal330
Fett g2
- varav mättat fett g0,2
Kolhydrat g65
- varav sockerarter g0,6
Fiber g4,5
Protein g11
Salt g2